Categorieën
Geen categorie

Recensie Flint vertelling

Directeur van Deventer Verhaal, Ewout van der Horst schreef een blog over zijn ervaring bij de vertelling In de voetsporen van Piet Flint. Wat mooi om te lezen. Ik deel de tekst van zijn pagina hieronder.

Door Ewout van der Horst- Onder de titel ‘een uitgestoken hand’ deed ik verleden jaar op deze plek een oproep tot krachtenbundeling rondom verhalen en voorwerpen over het verleden van Deventer. Stadsgenoot Mariska de Groot nam deze uitgestoken hand meteen aan. Zij is bij velen bekend als fluisterdichter die op festivals korte gedichten bij bezoekers in het oor fluistert. Wij hebben haar een zetje in de rug kunnen geven bij haar nieuwe uitdaging binnen het cultuurhistorische domein.

Mariska heeft zich in coronatijd intensief beziggehouden met de minste bekende van de Deventer Drie: de 20e eeuwse schilders Hein Balsink, Bernard Gerritsen en – haar kandidaat – Piet Flint. Bij een bezoek aan de kringloop in Diepenveen trof ze toevallig een stapel schriften met droogbloemen aan, waar een krantenartikel over Flint uit viel. Dit vormde het begin van een zoektocht naar deze schilder en wat hij haar nog te zeggen had.

Piet Flint schilderde tijdens zijn lange loopbaan meer dan duizend landschappen en bloemstillevens. Haar speurwerk bracht Mariska onder meer naar het depot van Deventer Verhaal, waar diverse originele schilderijen van Flint zijn opgeslagen. Ook bij zijn erfgenamen en buurtgenoten trof ze allerlei kunstwerken en herinneringen aan.

Mariska met zelfportret jonge Piet Flint

Op basis van haar bevindingen maakte Mariska een vertelling over Flint en haar eigen ervaringen­­­ in de verstilde coronatijd. Als een ingebeelde vriend begeleidt de schilder haar op haar persoonlijke zoektocht. De relatie is er een van liefde en soms ook ergernis. ‘Bloemstuk, landschap, bloemstuk, landschap!’ klinkt het gefrustreerd door de zaal, waarbij ze de ene kopie van een schilderij na een ander tevoorschijn haalt.

Wat de vertelling van Mariska zo bijzonder maakt is dat zij kunst en geschiedenis heel persoonlijk, ja zelfs intiem weet te maken. Als rasverteller neemt ze het publiek mee in de kleinburgerlijke wereld van de familie Flint en houdt de luisteraar daarmee een spiegel van zijn eigen bubbel voor. Totdat haar eigen zoektocht een onverwachte wending neemt, ver voorbij het stilleven, de bloemetjes en de boompjes.

Kortom, een echte aanrader! Voor meer informatie en kaartverkoop van de openingsvertelling kijk je op de website van Mimik.

Door Fluisterdichter

Ik leef poëzie en creeër verlangen. Dichter, maker, performer. Festivals en podia sinds 2004

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *